Bulan Suci Ramadhan – Panggilan untuk umat Islam

Ramadhan

Bulan berkat telah tiba lagi. Ini adalah bulan kebahagiaan dan banyak berkat dan bawaan yang tidak terhad bagi semua umat Islam di seluruh dunia dari Allah Ta’ala. Ia adalah kemunculan bulan yang penuh dengan rahmat yang tak terukur; tiga puluh hari yang mewajibkan seorang Muslim untuk mematuhi salah satu daripada lima pilar Islam, berpuasa. Bulan ini membantu semua umat Islam untuk menjauhkan diri dari semua perbuatan buruk dan membangunkan tabiat yang baik di dalamnya.

Kehidupan penuh dengan cabaran dan kita berhadapan dengannya secara tetap. Tetapi Islam telah memberi kita limpahan Ramadan yang benar untuk memenuhi cabaran dengan keberanian dan keyakinan. Di mana bulan yang diberkati ini membawa peluang kepada semua orang Islam untuk mengubah kebiasaan mereka dan untuk mengembangkan perbuatan baik, ia juga membawa peluang untuk meminta maaf.

Menurut Allah, pintu Syurga dilemparkan, pintu Neraka ditutup dan syaitan-syaitan dirantai pada bulan ini. Nabi kita (Peace Be Upon Him) berkata,

“Apabila malam pertama bulan Ramadhan datang, syaitan-syaitan dan jin-jin yang terbantah dirantai, pintu-pintu neraka terkunci dan tidak seorang pun dari mereka dibuka, pintu Syurga dibuka dan tidak ada satu daripadanya yang terkunci; dan panggilan pemanggil , ‘Kamu yang menginginkan apa yang baik, tampil ke hadapan, dan kamu yang menginginkan kejahatan, tolonglah.’ Ada yang dibebaskan dari Neraka oleh Allah, dan itu berlaku setiap malam. ” (Tirmidzi) waktu berbuka putrajaya 2018 .

Satu lagi cadangan bulan ini adalah perbuatan puasa, yang telah ditahbiskan pada tahun kedua Hijrah. Puasa adalah wajib bagi semua umat Islam. Puasa mengembangkan kemahiran pengekangan diri dan kawalan kendiri dalam individu, kerana orang yang berpuasa tidak hanya harus menahan diri dari makanan dan minuman, tetapi juga harus menahan diri dari banyak hal lain: pengulangan, penggosongan, perbuatan buruk, menggunakan bahasa kasar dan sebagainya

Rasulullah bersabda, “Barangsiapa yang tidak menyerahkan kenyataan palsu (yaitu menceritakan kebohongan), dan perbuatan jahat, dan mengucapkan kata-kata yang buruk kepada orang lain, Allah tidak memerlukannya (puasa) meninggalkan makanan dan minumannya” (Bukhari).

Pematuhan puasa pada bulan Ramadan merupakan salah satu daripada lima pilar Islam. Pengalaman puasa dimaksudkan untuk mengajar orang Islam disiplin diri dan pengekangan diri, dan memahami sedikit kesulitan yang kurang berkemampuan (mis., Lapar, haus dan miskin). Lebih-lebih lagi, puasa Ramadhan bukan hanya tentang mendisiplinkan tubuh untuk menahan diri dari makan dan minum dari pra-subuh hingga matahari terbenam, tetapi juga tentang mengendalikan minda. Ini melibatkan penahanan kemarahan, melakukan amalan baik, menjalankan disiplin diri, dan menyiapkan seseorang untuk berkhidmat sebagai seorang Muslim yang baik dan orang yang baik. Puasa pada bulan Ramadan ditetapkan untuk setiap Muslim yang sihat dan dewasa manakala yang lemah, sakit, kanak-kanak, pengembara dan wanita haid adalah antara yang dikecualikan. Umat ​​Islam yang memerhatikan puasa perlu menahan diri bukan sahaja dari makan makanan dan air minum, tetapi juga dari mengambil ubat oral dan menyuntik cairan pemakanan intravena.

Tujuan puasa adalah untuk mendapatkan kebahagiaan rohani selain kebajikan material dan untuk mencari rasa bahagia sejati dalam diri kita. Bulan ini adalah bulan yang diberkati dan memberi kita mesej untuk menjadi lebih berhati-hati untuk mendekati Allah.

Dalam Al-Quran, Allah berfirman:

Wahai orang-orang yang beriman! Puasa diwajibkan untuk kamu, sebagaimana yang telah ditetapkan bagi orang-orang yang sebelum kamu supaya kamu bertakwa (jahat) (2: 183).

Puasa adalah tindakan, yang, kita diberitahu, akan bertindak sebagai perisai untuk kita apabila kita sangat memerlukannya.

Rasulullah SAW bersabda,

“Puasa adalah perisai atau perlindungan dari api dan dari melakukan dosa” (Bukhari).

Ramadan adalah bulan, apabila semua orang Islam sepatutnya membayar Zakat tahunan mereka dari apa sahaja yang telah mereka perolehi. Membayar Zakat adalah wajib dalam Islam dan setiap orang harus mengikuti prosedurnya dengan ketat. Care untuk saudara-mara miskin, jiran dan orang-orang miskin yang lain juga ditahbiskan kepada orang Islam dalam bentuk Zakat. Sebilangan kecil kekayaan, yang terkumpul pada tahun sebelumnya, akan diagihkan di kalangan orang yang layak, dengan itu mewujudkan rasa syukur antara orang kaya kepada Yang Mahakuasa dan pada masa yang sama rasa kepuasan di kalangan yang kurang bernasib baik ke arah Maha Kuasa, serta rasa persaudaraan terhadap pemberi amal.

Rasulullah saw, selamat sejahtera dan berkat, berkata,

“Ada Zakat yang berlaku untuk segala-galanya, dan Zakat tubuh berpuasa” (Tirmidhi).

Puasa juga mengisi umat Islam, semangat amal. Mengambil dari makanan dan minuman memberikan pengalaman pertama kepada lebih istimewa untuk apa yang kurang bernasib baik untuk dapat bertahan sepanjang tahun. Oleh itu, ia menggalakkan kita untuk mendermakan lebih banyak kepada amal dan untuk memberikan kekayaan kepada mereka yang tidak mampu memperoleh kemewahan yang sama.

Hazrat Muhammad (PBUH) berkata,

“Dia yang memberi seseorang yang berpuasa sesuatu yang berpuasa, atau yang melengkapi seorang pejuang, akan mendapat pahala yang setara dengannya” (Tirmidzi).

Puasa adalah ibadah murni. Hakikat bahawa dia menjauhkan diri dari makanan dan minuman baik di khalayak ramai dan secara rahsia menunjukkan imannya yang jujur ​​dan kuat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *