Permainan Kad Baru – Cara Bermain Crazy

bermain

Ingin belajar permainan kad baru? Yang senang belajar bermain? Semasa saya menyertai kelab sosial tempatan, para ahli bermain permainan yang disebut “Crazy”, dan sekarang sekumpulan rakan saya berkumpul pada hujung minggu untuk bersosial dan bersenang-senang ‘Crazy’.

Crazy cepat, menyeronokkan dan boleh dimainkan dengan sebilangan orang dari 4 hingga 8. Sekiranya anda  download mega888 for android mesti melakukannya, anda juga boleh bermain dalam 1 atau 2 lagi.

Anda bermain dengan 2 geladak untuk 4 pemain, 3 geladak untuk 5 atau 6 pemain dan 4 geladak lebih dari 6. Anda juga menggunakan 2 pelawak setiap geladak.

Permainan ini menyerupai Gin Rummy, tetapi ada beberapa peraturan yang berbeza.

Untuk memulakan permainan, salah seorang pemain memberikan kad muka kepada setiap pemain. Tawaran kad tinggi. Sekiranya seri, pemain terikat mendapat kad lain sehingga seri terputus. Kad yang tinggi adalah peniaga, dan memberikan 10 kad kepada setiap pemain.

Sebab ini disebut ‘Crazy’, adalah bahawa kad dapat dibagikan dengan cara yang dikehendaki oleh peniaga … maju, mundur, nombor apa pun pada setiap masa kepada mana-mana pemain, dengan cara yang anda mahu sehingga setiap pemain mendapat 10 kad. Setiap orang mengira kad mereka menghadap ke bawah, dan jika ada kesepakatan yang salah kepada sesiapa, peniaga sama ada mengambil kembali, atau memberikan lebih banyak kad sehingga setiap pemain mendapat 10 kad.

Penjual kemudian menentukan kad liar, dengan membalikkan, atau memotong kad. Oleh itu, jika 5 sekop dipilih, SEMUA lima liar tidak kira apa jua. Pelawak juga liar. Sekiranya Joker dipilih, hanya Joker yang liar.

Pemain mengambil kad mereka dan mengurutkan tangan mereka. Larian mestilah minimum 3 kad, dan mestilah sesuai. Set mestilah sekurang-kurangnya 3 kad, yang mesti berbeza. Tiada set atau larian dimainkan sehingga hujung tangan.

Pemain di sebelah kiri peniaga menarik dek. Sekiranya geladak terbelah sehingga pemain lebih mudah sampai di hujung meja, pemain mana pun boleh menarik kad sama ada tumpukan apabila tiba giliran mereka.

Pemain boleh menyimpan kad yang ditarik dan membuang kad lain ke tengah meja, atau boleh membuang kad yang ditarik. Sekiranya pemain membuang kad liar secara tidak sengaja, semua pemain lain segera berdiri dan memberi tepukan.

Kad tidak dapat diambil dari timbunan buangan. Mereka kini sudah mati.

Main berterusan di sekitar meja. Anda TIDAK perlu menunggu sehingga pemain sebelum menarik dan membuang … anda boleh menarik kad lebih awal, jadi apabila tiba giliran anda bermain, anda sudah tahu kad mana yang hendak dibuang. Bagaimanapun, jangan meletakkan kad yang ditarik ke tangan anda. Lihatlah, tetapi biarkan menghadap ke atas meja di hadapan anda. Sekiranya anda meletakkannya di tangan anda, dan pemain di hadapan anda pergi ‘Keluar’, anda harus mengira semua kad di tangan anda.

Sebaik sahaja pemain dapat meletakkan SEMUA 10 kadnya dengan membuat larian atau set, dan masih membuang, tangannya sudah habis. Semua pemain lain kemudian meletakkan apa sahaja set atau larian yang mereka ada. Selebihnya kad kemudian dikira … 10s dan muka bernilai 10, Aces adalah 1, dan selebihnya adalah nilai muka. Kad liar, termasuk Joker, adalah 0.

Satu pemain menyimpan skor … nama pemain di bahagian atas, dan skor di bawah nama mereka.

Permainan adalah 100. Apabila pemain melangkah lebih dari 100, dia dapat ‘Buy Back In’ pada skor pemain tertinggi berikutnya. Permainan berakhir apabila semua pemain melepasi 100 kecuali satu. Pemain itu adalah pemenang.

Kami bermain untuk ‘unit’. ‘Unit’ ini boleh menjadi korek api, token, kerepek atau (saya harap saya tidak mendapat masalah dengan mencadangkan ini) wang tunai.

Permainan ini berharga 3 ‘unit’ untuk dimainkan. ‘Buy Back In’ yang pertama adalah percuma, yang berjaya berharga 2 ‘unit’.

Penghitungan berjalan dikira pada akhir setiap permainan.

Sesiapa yang memenangi permainan pertama, adalah peniaga untuk permainan seterusnya.

Malam yang menyeronokkan dengan rakan baik … beberapa minuman … mungkin makanan ringan … dan beberapa permainan Crazy.

Ah … hidup baik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *